Ştiri
Siguranţa alimentelor în restaurante, cantine, cofetării, patiserii, unităţi de tip fast-food și pizzerii
Publicat: Marţi, 19 mai 2015 de

Avînd în vedere atribuţiile şi responsabilităţile operatorilor economici cu activitate în domeniul alimentaţiei publice, a prevederilor legislaţiei privind siguranţa lanţului alimentar, precum şi riscul pe care îl prezintă pentru sănătatea publică prepararea şi servirea hranei, în special în perioada sezonului cu temperaturi ridicate sau cu ocazia organizării de evenimente culturale, sau mese festive (nunţi, botezuri, onomastici etc), pentru prevenirea declanşării unor episoade de toxiinfecţii alimentare datorate unor factori favorizanţi, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, atenţionează administratorii acestor obiective (restaurante, cantine, cofetării, patiserii, unităţi de tip fast-food, pizzerii, etc), să respecte următoarele:

ASPECTE GENERALE ALE OBIECTIVULUI:
- să dețină documentul de inregistrare/autorizare sanitar- veterinară în conformitate cu prevederile Legii nr. 221 privind activitatea sanitar-veterinară;
- să respecte condiţiile generale de igienă conform prevederilor Hotărîrii Guvernului nr. 412/2010, referitoare la construcţie şi dotare a obiectivului;
- să fie dotat cu echipamente de protecţie sanitară pentru personalul care manipulează produsele de origine animală şi nonanimală, sau care prepara mîncarea, precum şi existenţa documentelor din care să rezulte starea de sănătate a acestora;
- să fie asigurat cu sursă de apă potabilă, care să fie utilizată atît la prepararea mîncărurilor, cît şi la menţinerea stării de igienă şi curăţenie a personalului şi a utilităţilor;
- efectuarea acţiunilor de, dezinfecție, a spaţiilor tehnologice, a utilajelor şi ustensilelor folosite;
- protejarea spaţiilor şi a alimentelor de insecte şi rozătoare prin măsuri specifice.

MATERIILE PRIME:
- să fie confirmate prin documente calitatea şi salubritatea materiilor prime, precum şi faptul că au fost achiziţionate din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi respectă programul de autocontrol prin afluirea de probe la laboratorul C.R.D.V.;
- păstrarea materiilor prime, în special al celor care necesită condiţii deosebite de temperatură, congelare sau refrigerare (carne, peşte, produse lactate, ouă etc.) în spaţii specifice, pentru a se preveni deprecierea lor;
- să ţină la zi evidenţele şi a înregistrărilor, privind intrările de materii prime în care să fie înscrise furnizorul, categoria produsului, data recepţionării, cantitatea, termenul de valabilitate, precum şi celelalte date pentru stabilirea trasabilităţii.

MANIPULAREA, PREPARAREA, EXPUNEREA ŞI SERVIREA ALIMENTELOR:
- respectarea condiţiilor de igienă, respectiv, spălarea mîinilor înainte de începerea activităţii şi a ustensilelor în timpul lucrului;
- evacuarea rapidă a deşeurilor şi subproduselor rezultate şi depozitarea acestora astfel încît să nu constituie o sursă de contaminare;
- curăţarea şi igienizarea periodică a spaţiilor unde au fost manipulate şi preparate produsele alimentare;
- utilizarea numai a ustensilelor de lucru, care pot fi curăţate sau igienizate corespunzător (blaturi de plastic, cuţite de inox, tăvi de inox, etc).

PRODUSELE gata pentru consum:
- expunerea spre consum a alimentelor trebuie să fie făcută astfel încît să fie evitat orice risc de contaminare şi depreciere a acestora;
- servirea alimentelor să se realizeze numai în recipienţi igienizaţi corespunzător sau în recipienţi de unică folosinţă;
- alimentele să fie ambalate sau preambalate în cazul în care acestea nu sunt destinate consumului la faţa locului (pentru activitate de catering, sau hrana rece pentru perioada organizării de petreceri);
- separarea materiilor prime pentru prepararea alimentelor de mîncărurile deja preparate, în special carnea crudă de vită, porc, pasăre, peşte şi ouăle; - alimentele nu se păstrează mai mult de 2 ore la temperaturi mai mari de 32 grade Celsius.

În cazul în care constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sesizeze reprezentanţii Direcţiilor Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor (DRSA Rîșcani tel. 0 256 28771 , 0 256 24751 , 0 256 93094) sau să apeleze Linia Fierbinte ANSA 080080033.

Alte înregistrări
Publicat: Miercuri, 19 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Procesul decizional este unul complex, ce include mai multe etape, una dintre care o constituie consultările publice, desfășurarea căreia se încearcă a se organiza conform prevederilor legale. Deși implicarea cetățenilor și a societății civile este extrem de scăzută, proiectele de decizii care urmează a fi examinate în ședințele consiliului raional sunt publicate în prealabil pe site-ul autorității și consultările se produc, în mod special, cu prezența raportorilor și a angajaților instituțiilor fondate și ai subdiviziunilor Consiliului raional. Citeşte mai mult...
Publicat: Vineri, 14 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Astăzi, 14 februarie, în sala de ședințe a Consiliului Raional, Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, conform planului de acțiuni, a organizat o ședință de totalizare a activității acestuia în teritoriul gestionat cu reprezentanții autorităților publice de nivelul I și II din raionul Rîșcani. Citeşte mai mult...
Publicat: Vineri, 14 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Sunt evenimente despre care ne aminitm cu zâmbet, dar și cu lacrimi în ochi. Printre ele este și retragerea trupelor militare din Afganistan. În amintirea acestui eveniment istoric controversat, care a lăsat urme adânci în inimile celor care s-au întors acasă din acest război, dar și în sufletele rudelor celor care au plătit cu viața pentru a-și îndeplini misiunea de ostaș internaționalist, în raion au fost organizate recent mai multe acțiuni de comemorare Citeşte mai mult...
Publicat: Miercuri, 12 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Mult stimați combatanți! Onorați veterani! Bravii ostași moldoveni merită întreaga noastră admirație, respect și pomenire, fiindcă cu prețul propriilor vieți, și-au îndeplinit datoria de ostaș internaționalist ajutând poporul afgan. Cele peste 300 familii a căror feciori își satisfăceau serviciul militar în Afganistan așteptau cu speranță clipa când cei dragi vor reveni pe plaiurile natale. Cu mare regret nu toți au reușit să se reîntoarcă vii și nevătămați, unii au căzut la datorie ca niște eroi, alții au fost mutilați rămânând invalizi. Citeşte mai mult...
Publicat: Marţi, 11 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Astăzi, 11 februarie producătorii agricoli și procesatorii materiei prime agricole din raion s-au întrunit într-un seminar informativ cu tema : Particularitățile lucrărilor agricole de primăvară în condițiile anului 2020” organizat de Șecția Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului Raional Rîșcani. Citeşte mai mult...
Publicat: Joi, 06 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Azi, 6 februarie, filiala Bălți a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Consiliul raional Rîșcani au organizat și desfășurat seminarul cu genericul „Instrucţiuni de securitate şi sănătate în muncă (SSM)”. La inaugurarea seminarului au participat dl Igor Culic, vicepreședinte al raionului Rîșcani și Galina Codița, director al filialei Bălți, CCI Citeşte mai mult...
Publicat: Miercuri, 05 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
La 4 februarie curent președintele raionului, domnul Vasile Secrieru, în prezența angajaților din aparatului președintelui, a consilierului raional, dl N.Iarmalic a oficializat depunerea Jurământului de credinţă faţă de Republica Moldova, pentru obținerea cetățeniei. Citeşte mai mult...
Publicat: Marţi, 04 februarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Astăzi, 4 februarie, domnul Pavel Voicu, Ministrul Afacerilor Interne, a realizat o vizită de lucru la Rîșcani. După o întrevedere cu președintele raionului și cu șeful IP Rîșcani, domnul Ministru a participat la o ședința comună cu reprezentanții administrației publice locale, angajații serviciilor disconcentrate, consilierii raionali, reprezentanții societății civile. Citeşte mai mult...
Publicat: Vineri, 31 ianuarie 2020 de Secţia Economie
În perioada 29 ianuarie – 2 februarie, centrul Moldexpo din or. Chișinău, găzdiuește cea de-a XIX-a ediție a expoziției dedicate produselor fabricate în Moldova. La eveniment vor participa agenți economici din diferite domenii de activitate și regiuni ale țării, precum și comunitatea de afaceri de peste hotare. Citeşte mai mult...
Publicat: Vineri, 31 ianuarie 2020 de Serviciul Administraţie Publică
Stimați colegi din autorităţile administraţiei publice locale, Cu ocazia Zilei autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală, exprim înalta apreciere pentru activitatea Dumneavoastră de zi cu zi în interesul cetățenilor. Vă adresez sincere felicitări și exprim recunoștința pentru efortul și responsabilitatea manifestată. Rolul reprezentanților autorităților administrației publice locale într-o societate este major, dumneavoastră sunteți cei care direct interacționați cu cetățenii și trăiți împreună atât problemele, cât și succesele. Citeşte mai mult...

Rezultate 921 - 930 din 1036
» Toate înregistrările
Sus


 

 

 

 

 

 

 

Direcția Raională Învățământ, Tineret și Sport Rîșcani

 

    

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rîșcani în imagini

© 2016 Consiliul raional Rîșcani, Republica Moldova.
str. Independenţei 38, or. Rîșcani, MD-5600, Republica Moldova
Tel/Fax.: (256) 22058;
Web: consiliulriscani.md, mail: inforiscanimd@gmail.com

Linia verde anticorupție: 0(256)2-28-50 

Total vizitatori: 2146
Vizitatori ieri: 335
Vizitatori azi: 333
Online: 11