P A Ş A P O R T U L
unităţii administrativ – teritoriale raionul Rîşcani
1. Geografia şi organizarea administrativ – teritorială
1.1 Organizarea administrativ – teritorială a raionului.
2. Populaţia
Potrivit datelor BNS,populaţia stabilă a raionului a constituit 66 498 de persoane (la data de 01.01.2020).
Analizând evoluţia populaţiei raionului pe durata ultimilor ani observăm o scădere continuă a numărului populaţiei raionului cu circa 500 persoane anual.
Factorii principali ai reducerii numărului propulaţiei atât în raion, cât şi în regiune și ţară sunt migraţia şi sporul natural negativ.
Din punctul de vedere al distribuției pe cele două medii de reședință la nivelul raionului în anul 2019 se constată o diferență mare între populația urbană 22,7% (15111) și populația rurală 77,3%(51387), fapt explicat prin gradul redus de urbanizare în raion.
În ceea ce privește structura populației pe sexe se constată o stabilitate pe parcursul ultimilor şase ani, și anume, ponderea populației masculine (circa 48%) este mai scăzută, decât ponderea populației feminine (circa 52%), situație similară pentru toată regiunea.
Densitatea populaţiei(la data 01.01.2019) fiind de circa 71 pers./km2,care este mai scăzută comparativ cu cea atestată la nivel regional (circa 95 loc./km2) şi se plasează sub media existentă la nivel național (circa 110 loc./km2). Densitatea populației în raion şi regiune corespunde evoluției generale a populației, fiind în descreștere față de anii precedenți.
Structura etnică. Pe teritoriul raionului locuiesc moldoveni, ucraineni; ruși; romi; bulgari; polonezi; altele etnii.
3. Forţa de muncă
Numărul salariaţilor în raionul Rîşcani constituie 8,5 mii de persoane. Dintre ei, 52,9% sunt angajaţi în sfera publică, respectiv 46,8% în sectorul privat.
Din distribuția populației după activitățile din economia raională rezultă că cea mai mare parte a populației este ocupată în agricultură (45%), urmată de domeniul servicii/comerţ (40%), industrie (10%), altele (5%).
Venitul și bunăstarea populației. Conform datelor BNS la nivelul RDN veniturile medii disponibile pe o persoană în anul 2019 au constituit 2507,9 lei lunar, situându-se sub media pe țară (2880,6 lei).
4. Locuinţe
Suprafaţa totală a fondului locativ al orașului Rîşcani la 01.01.2019 a fost de circa 2065,8 m2. 69% din totalul fondului locativ este reprezentat de casele particulare, celelalte 31% reprezentând blocurile cu apartamente. Fondul de locuinţe nu s-a extins considerabil în ultimii cinci ani.
4.1 Funcţionarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare.
Este de menţionat faptul, că pe fonul creşterii numărului de sisteme de aprovizionare centralizată cu apă a populaţiei creşte numărul benefeciarilor de aceste servicii, ponderea populaţiei asigurață prin intermediul sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă înregistrează o creștere lentă, dar insuficientă.
Reţeaua de apă potabilă din raionul Rîșcani are o lungime de 497,77 km estimată în anul 2018. Reţeaua de canalizare a oraşului are o lungime de 20,7 km.
Serviciul de apa și canalizare la nivelul or. Rîșcani este furnizat de catre Întreprinderea Municipală “Gospodăria comunală Rîşcani”.
4.2 Asigurarea populaţiei cu gaze naturale.
Gazificarea localităţilor raionului este una din cele mai prioritare sarcini ale autorităţilor publice locale. Aceasta activitate se desfăşoară în conformitate cu Programul naţional de gazificare al Republicii Moldova. Datorită eforturilor depuse gazificarea localităţilor raionului Rîşcani a început cu construcţia gazoductului de presiune înaltă Drochia – Rîşcani, lungimea totală de 14,5 km.
Pînă la 01.01.2014 au fost construite gazoducte – braşament spre 33 localităţi: Zăicani, Pîrjota, Moşeni, Alexandreşti, Cucuieţii Noi, Cucuieţii Vechi, Sturzeni, Corlăteni, Grinăuţi, Singureni, Cebanovca, Balanul Nou, Rămăzani, Mihăileni, Nihoreni, Malinovscoe, Lupăria, Costeşi şi altele. În perioada anilor 2003-2012 au fost construite 80 km de gazoducte pentru 33 localităţi.
4.3 Reţeaua de drumuri, spaţii verzi.
Reţeaua de drumuri prezintă un component important a infrastructurii, necesară pentru dezvoltarea social – economică a raionului. Lungimea totală a reţelilor de drumuri constituie 1093,7 km, inclusiv: drumuri asfaltate – 106,7 km, drumuri petruite – 486 km, drumuri de ţară – 501 km.
Ponderea drumurilor acoperite cu îmbrăcăminte rigidă aflate în gestiunea SA „Drumuri Rîşcani” constituie: drumuri naţionale – 108 km, drumuri locale – 168 km.
Suprafaţa parcurilor din localităţile raionului constituie – 35 ha.
5. Învăţământul
Dezvoltarea şi îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi a învăţământului constituie unul din obiectivele primordiale ale dezvoltării social-culturale în ansamblu a raionului Rîşcani, acestea fiind monitorizate şi gestionate de Direcţia Învăţămînt, Tineret şi Sport Rîşcani.
Sistemul de învăţământ din raion include total 76 instituții de învățământ, inclusiv:
Alimentaţia
Pe parcursul anului 2018 în instituţii de educaţie timpurie s-au alimentat 100% copii. Mijloacele financiare au fost alocate din bugetul statului şi din contul părinţilor. Media per zi pentru un copil a constituit 26,25 lei, mai mult cu 7,74 lei decât în anul 2017. Din ele 17,50 lei din contul bugetului şi 8,75 lei din contul părinţilor. În majoritatea instituţiilor meniul pe parcursul anului a fost destul de variat.
Și în instituțiile de învățământ preuniversitar a fost organizată alimentația elevilor. Astfel 2927 elevi, sau 51,3 % din numărul total din clasele I-XII au beneficiat de dejunuri calde. Dintre ei 100 % din clasele I – IV, 18,29 % din clasele V- IX, 13,47 % din clasele X-XII.
Alimentarea elevilor din clasele a V-IX-a din familii defavorizate este asigurată în 9 instituţii, 187 (42%) elevi din familii socialmente-vulnerabile se alimentează gratuit. În 7 instituţii (gimn. Răcăria, gimn. Borosenii Noi, gimn. Petruşeni, gimn. Vasileuţi, gimn. Branişte, LT “L. Damian”) este organizată alimentarea tuturor elevilor doritori din clasele gimnaziale şi liceale din contul părinţilor, sponsorilor şi cu ajutorul APL. În unele instituţii (LT “D. Cantemir” Rîşcani, gimn. Rîşcani, LT “S. Lucaci” Costeşti, LT Recea, Nihoreni) elevii își mai pot procura produse alimentare și din bufet.
Transportarea elevilor
Este organizat transportul a 765 elevi, respectiv – 300 din clasele a I - IV-a , clasele a V – IX-a – 398 de elevi și 67 de elevi din clasele de liceu. Suplimentar sunt transportați 40 de copii la grădinițe (Duruitoarea Veche, Slobozia-Recea, Dumeni, Mihăilenii Noi). Elevii sunt transportați din 29 de localități în 16 instituții de învățământ. Transportarea elevilor se realizează cu 17 (+2 APL) autobuze, toate fiind special destinate pentru transportarea elevilor.
6. Ocrotirea sănătăţii
7. Protecţia socială a populaţiei
8. Cultura şi sportul
Raionul Rîşcani dispune de un număr mare de valori patrimoniale, cum ar fi muzee, monumente istorice şi de artă, complexe arhitecturale, biserici şi mănăstiri.
Sportul: În anul 2019 în raionul Rîşcani erau atestate: 1 stadion cu tribune de peste 500 locuri, 30 săli sportive, 100 construcţii sportive de plan. Majoritatea dintre aceste edificii sunt într-o stare satisfăcătoare sau deteriorate (în mare parte terenurile sportive). Iinfrastructura raională ce ţine de domeniul sportului profesionist este slab dezvoltată. Totuşi, şcoala de sport raională supervizeaza activitatea a 3 secţii sportive la 3 probe diferite – fotbal, baschet și tenis de masă. În aceste secţii sunt antrenaţi circa 400 copii din 12 localităţi din raion.
9. Constituirea structurilor economiei de piaţă
Profilul şi specializarea economică a raionului Rîșcani sunt orientate spre domeniul agroindustrial şi de prelucrare a produselor agricole, domeniul industriei extractive și a materialelor de construcţie, domeniul industriei uşoare, precum și a industriei de producere şi redistribuire a energiei electrice. Ponderea sectorului agricol constituie 70%, iar a sectorului industrial – 11%.
Activitatea agenților economici. În raion activează circa 443 de entităţi de afaceri: 5 întreprinderi mari, 20 de întreprinderi mijlocii, 95 de întreprinderi mici şi 323 de microîntreprinderi.
10. Agricultura
Industria
Volumul producţiei industriale în preţuri curente, produs de agenţii economici localizaţi în raionul Rîşcani, a înregistrat pe parcursul anului 2019 o valoare de 449,5 milioane lei. Cea mai mare pondere în volumul producţiei industriale provine din sectorul industriei prelucrătoare (300,7mil. lei), datorită specializării agenţilor economici în prelucrarea produselor lactate, panificaţie şi a conservelor de fructe şi legume, în producerea energiei electrice, gaze şi apă (66,4 mil. lei), şi nu în ultimul rând a celei extractive (82,4 mil. lei).
Celemaimariîntreprinderiindustrialesunt “Lactis” SA, “Avicola” SA SACarieraȘaptebani, SRLRocaprund, “Argon-Sigma” SA, SRL Narzan, SA Fantaziaco, SRL Vartnors, ÎS Nodulhidroenergetic Costești-Stânca, SRL AESTIVUMPRI Metc.
Cele mai importante produse industriale fabricate în Rîșcani în anul 2019 rămân a fi produsele lactate, urmate de nutrețuri gata pentru hrana animalelor și produse de băcănie (făină și crupe alimentare).
Produsele fabricate sunt distribuite în mare parte pe piața autohtonă și piața țărilor CSI și UE.
În ultimii ani, sectorul agrar s-a dezvoltat neuniform, din cauza condiţiilor climaterice nefavorabile (îngheţuri, secetă, grindină, inundații, etc.). .
11. Transportul şi serviciile poştale
12. Comerţul
Sectorul comerţului şi serviciilor în raion este unul atractiv pentru mediul antreprenorial. Din numărul total de întreprinderi cea mai mare parte o dețin companiile din sectorul comerț şi servicii (circa 60%).Specifice pentru raion sunt comerţul angro şi cu amănuntul, prestările de servicii în următoarele domenii: reparaţii auto, reparații electrocasnice, frizerii, telecomunicații, servicii de transport, tâmplării, stații tehnologice de deservire a companiilor agricole, mai puţin sunt dezvoltate serviciile hoteliere şi restaurantele. În sectorul servicii, se observă o dinamică pozitivă comparativ cu cea a comerțului cu amănuntul, observăm că în anul 2019 volumul vânzărilor agenților prestatori de servicii a crescut, comparativ cu volumul vânzărilor înregistrat în anul 2015, mai ales se observă o creștere considerabilă a sferei serviciilor de transport. În schimb investițiile rămân constante pe parcursul întregii perioade analizate.
13. Finanțe publice
În anul 2018 în bugetul consolidat au fost acumulate venituri în sumă de 269 mln. 586 mii lei şi constituie 97,6% faţă de prevederile anuale în sumă de 276 mln. 83 mii lei, sau cu 9 mln. 144 mii lei mai mult față de anul precedent.
Partea de cheltuieli este executată la nivel de 89,3 la sută în sumă de 266 mln. 652 mii lei. Neutilizarea mijloacelor bugetare formează suma de 32 mln. 3 mii lei cu ponderea de 10,7 din cheltuielile prevăzute în sumă de 298 mln. 655 mii lei.
Pentru anul 2019 bugetul consolidat al raionului Rîșcanieste aprobat în sumă de 277 mln 562 mii lei